.................................
2024. április 20. szombat
Tivadar napja van.
 
Kereső:
MagyarRomanaRomana
 
   
RĂłlunk
Tevékenységeink
Galéria
Partnereink
Kapcsolat
   
 
HĂ­reink

Csíki és csángó fiatal pedagógusok találkozója
Csíki és csángó fiatal pedagógusok találkozója 2014. november 21-22. között 27. alkalommal került megrendezésre a Fiatal Pedagógusok Fórumára Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT) és Hargita Megye Tanácsa közös szervezésében. A tavalyi évhez hasonlóan, idén is, az őszi fórum helyszíne Hidegség volt, félúton a csíki pedagógusok és a csángó vidéken tanító pedagógusok között.

A CSTIT az Ĺ‘szi fórumok alkalmával megpróbált eleget tenni azon igényeknek, hogy a szórványban a szórványban élĹ‘ és munkálkodó pedagógusokat is megszólítsa és lehetĹ‘séget biztosítson tapasztalatcserére és párbeszédre. A tavalyi évhez hasonlóan idén Ĺ‘sszel ismét a moldvai csángó magyar pedagógusokkal találkoztunk.. A fórum témája idén a hagyományĹ‘rzés volt. Folytatódott a tavaly elindított népi gyermekjátékokat megismertetĹ‘ zenés aktív tevékenység, ízelítĹ‘t kaptak a résztvevĹ‘k az élménypedagógia világából és természetes anyagokból készültek karácsonyi tematikájú díszek.
A képzést Kozma István, CSTIT elnöke és Mihály EmĹ‘ke szervezĹ‘ nyitották meg, Kozma hangsúlyozta a pedagógusok nevelĹ‘i munkájának fontosságát, a felnövekvĹ‘ generációnak társadalomban vállalt szerepének formálásában. A megnyitó néhány ismerkedési játékkal folytatódott, majd a Hidegségi tánccsoport elĹ‘adása varázsolta el a résztvevĹ‘ket, annyira, hogy Ĺ‘k is örömmel kapcsolódtak be a táncba, népi gyermekjátékokba.
A résztvevĹ‘knek színes, információ dús programokban volt részük, a Bóbita Egyesület komplex élménypedagógiai foglalkozást tartott, amelyben Karácsonyra hangolódó interaktív és csapatépítĹ‘ játékokat tanított a résztvevĹ‘knek az Önismereti helyzetek, léleksimogató gondolatok játékpedagógiai elemekkel ünnepre hangolódva című elĹ‘adás keretében. Ezen kívül kézműves tevékenységekkel gazdagíthatták, fejleszthették kreativitásukat középpontban a természetes anyagokkal, gyapjúval, csuhéval és fával.
A fórumot Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke is megtisztelte jelenlétével, egy közvetlen hangulatú kávézás során beszélt annak a fontosságáról, hogy a pedagógusok ötletekkel, javaslatokkal, kérésekkel forduljanak hozzá. Ugyanakkor fontosnak tartotta hangsúlyozni a pedagógusok szerepét a gyerekek pályaorientációjában, úgy az elméleti továbbtanulás, mint a szakoktatás felé.
A kiértékelĹ‘n a szervezĹ‘k átadták a szórványban tanító pedagógusoknak a karácsonyi díszbe öltöztetett cipĹ‘s dobozokat, amelyeket a résztvevĹ‘ktĹ‘l gyűjtöttek össze, hogy majd az ünnepeken kioszthassák a hátrányos helyzetben levĹ‘ tanulóknak.
A XXVII. Pedagógusok Fórumát Hargita Megye Tanácsa társszervezĹ‘ként a Hargita Megyei Nevelési és ErĹ‘forrás Központtal együttműködésben támogatta, a rendezvény Hargita Megye TanfelügyelĹ‘sége, és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége szakmai támogatásával és a Communitas Alapítvány támogatásával jött létre.


<< Vissza



Programajánló



 
Eseménynaptár
« Április »
H K Sze Cs P Szo V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
6789101112
 
 
Communitas
Támogatóink: