.................................
2024. mrcius 28. cstrtk
Gedeon, Johanna napja van.
 
Kereső:
MagyarRomanaRomana
 
   
Rólunk
Tevékenységeink
Galéria
Partnereink
Kapcsolat
   
 
Híreink

Ördögtó-láp bicikliút
Projektünk a „Greenway" mozgalom ideológiáját igyekszik követni és gyakorlatba ültetni a felcsíki régióban. Ez a mozgalom közismert és elismert kezdeményezés az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában. Olyan kezdeményezés, amely a régiók természeti és kulturális örökségét próbálja értékesíteni a fenntartható fejlődés elvei alapján.

A Greenway-ek tulajdonképpen olyan „zöld" hálózatok, melyek példaértékűen ötvözik egy régió környezeti és kulturális étékeinek védelmét, ezáltal elősegítve az illető régió fenntartható gazdasági fejlődését. A zöld utak alap-infrastruktúráját általában kijelölt bicikliút (ösvény) képezi, kiemelve ezáltal ezen kezdeményezések ökoturisztikai jellegét. Ennek szerves részét képezi az eredményesebb európai biodiverzitás-monitorizálás, amely kimondja, hogy a civil társadalmat teljesen integrálni kell a monitorozási folyamatba, hogy nemzeti és EU-szinten is időszerű és megfelelő adatokkal járulhassanak ahhoz hozzá. A nemzeti jelentések Európai Bizottság általi értékelésekor különös figyelmet kell szentelni a kedvező természetvédelmi helyzet referenciaértékeinek megállapítására, és szükség esetén javítani kell az útmutatást és gyakorlati tanácsokat.
Mivel Alcsíkon folyamatban van egy „zöldút" kidolgozása (nyertes projektjük van), ezért szeretnénk a felcsíki régiót is megcélozni, és hasonló tervet készíteni erre a térségre is. Felcsíkon kiindulási pontnak Karcfalvát választottuk, ugyanis több szempontból is megfelelő helyen fekszik, illetve lakossága és infrastruktúrája ideálisnak mondható az általunk tervezett „Ördögtó-láp bicikliút" projekt lebonyolításához. Ugyanakkor hidat képezne Gyergyóújfalu fele, ami a Maros folyó mentén fekszik és rendkívül gazdag borvízforrásokban, és amelynek közigazgatási határában van a Natura 2000 által védettnek nyilvánított Ördögtó is. A projekt keretében szervezett erdei iskola 2009. október 23-29 között zajlott. Ennek keretén belül meglátogatták az Asztalkövet, az Ördögtó-lápot és a Feneketlen tavat Szenttamáson. Az iskola alaptábora a nagyloki borvízforrás volt. Az aktivitásokban 60 tanuló vett részt 4 település iskoláiból.


<< Vissza



Programajánló



 
Eseménynaptár
« Mrcius »
H K Sze Cs P Szo V
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
 
 
Communitas
Támogatóink: